Vanaf 14 oktober heeft de overheid een paar regels rond bewegen en het coronavirus aangescherpt. Wij ontvingen van jullie verschillende vragen hierover.

Daarom hebben wij jullie vragen voorgelegd aan het RIVM en besproken met de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR). Hieronder lezen jullie wat het advies is voor de beweeggroepen.

Er is geen afwijkend advies voor mensen in de hoogrisicogroep, wel is het advies om zelf goed na te gaan, eventueel in overleg met je arts, of je vanwege je gezondheid extra kwetsbaar bent voor het coronavirus. En of je er goed aan doet om te gaan bewegen in groepsverband.

Bewegen in groepsverband

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft de overheid regels gemaakt voor het bewegen en sporten in een groep.

De NVR raadt je aan om een persoonlijke inschatting te maken of je vanwege je gezondheid extra kwetsbaar bent voor een corona-infectie. En of je er verstandig aan doet om in een groep te gaan bewegen. Overleg dit zo nodig met je reumatoloog.

Daarnaast geeft de NVR aan dat je, na inschatting van je eigen gezondheidsrisico, in principe gewoon kan bewegen of sporten in een kleine groep, bij voorkeur buiten. Wel moet de groep aan een aantal voorwaarden voldoen om de groepssituatie zo controleerbaar en veilig mogelijk te maken.

De basisregels voor sporten in groepsverband zijn:

Sinds 14 oktober gelden er nieuwe, aanvullende regels:

Je kan meedoen aan een beweegactiviteit, binnen en buiten, bijvoorbeeld Tai Chi, yoga, wandelen of Nordic walking. Wel gelden er een paar beperkingen:

• Er worden geen wedstrijden gespeeld.
  • Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht. Alleen bij de zwembaden zijn de kleedkamers geopend.

Speciaal voor zwemmen en bewegen in water:

Je mag met maximaal 30 mensen tegelijk zwemmen, mits de deelnemers minstens 1,5 meter afstand houden.

Speciaal voor beweegactiviteiten binnen geldt:

• Houd altijd 1,5 meter afstand van elkaar
  • Er mogen maximaal 30 personen in een zelfstandige sport/ beweegruimte.
  • Doe je een beweegactiviteit waarbij je samen een spel doet, een team vormt, je voortbeweegt of op een andere manier van je eigen plaats komt? Vorm dan groepjes van maximaal 4 vaste deelnemers (uitgezonderd de begeleider). Onderling houd je binnen je groepje 1,5 meter afstand.
  • Er mogen meer groepjes van 4 naast elkaar sporten als:
    - de groepjes rondom 3 meter afstand tot elkaar houden
    - er een duidelijke afbakening is van de verschillende groepjes
    - de groepjes niet mengen

Speciaal voor beweegactiviteiten buiten geldt:

• Houd altijd 1,5 meter afstand van elkaar
  • Doe je een beweegactiviteit waarbij je samen een spel doet, een team vormt of je voortbeweegt, zoals bij wandelen, hardlopen of Nordic walking? Vorm dan groepjes van maximaal 4 vaste deelnemers (uitgezonderd de begeleider). Onderling houd je binnen het groepje 1,5 meter afstand.
  • Er mogen meer groepjes naast elkaar sporten als:
    - de groepjes rondom 3 meter afstand tot elkaar houden
    - er een duidelijke afbakening is van de verschillende groepjes
    - de groepjes niet mengen

Meer informatie

Kijk voor de meest actuele informatie en de coronaregels rond sport en spel op de website van Rijksoverheid.

Of bekijk alle informatie op corona regels vanaf 14 oktober reuma nederland

Met vriendelijke groet,

drs. Sija de Jong
Manager Patiëntenbelangen

In 1 minuut ziet u wat ReumaNederland doet voor 2 miljoen mensen met reuma.

Admiraal Helfrichstraat 1  |  1056 AA Amsterdam
Postbus 59091  |  1040 KB Amsterdam
T:  020 589 64 02  | M: 06 -38065584   E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  | W: www.reumanederland.nl