Het coronavirus (COVID-19) staat wereldwijd in de belangstelling. Ook veel mensen met reuma houden zich ermee bezig. Lees hier wat de NVR (Nederlandse Vereniging voor Reumatologie) adviseert.

Er zijn veel vragen zoals:

Hoeveel risico loop ik om besmet te raken als ik afweeronderdrukkende medicijnen gebruik, zoals biologische medicijnen, methotrexaat of andere reumamedicijnen die je immuunsysteem afremmen?
Hoe kan ik mijzelf beschermen tegen infectie?
De NVR raadt het volgende aan:

Stop niet met je medicatie zonder overleg met je reumatoloog.
Als je een vorm van reuma hebt en je gebruikt afweeronderdrukkende medicijnen, stop dan niet met je medicatie zonder overleg met je reumatoloog. Als je stopt met je medicatie, kan de reuma opvlammen en verlaag je daarmee ook je weerstand. Dus: heb je twijfels of vragen over je medicijnen? Neem dan telefonisch contact op met je arts of anders je reumaverpleegkundige of huisarts.
Gebruik je biologische medicijnen en heb je koorts of verhoging? Overleg dan eerst met je arts voordat je je volgende injectie neemt.
Neem telefonisch contact op met je huisarts als je last krijgt van kortademigheid of hoesten en je hebt daarbij verhoging of  koorts.
Overleg met je reumatoloog?
Heb je overleg met jouw reumatoloog, bespreek dan ook wat je moet doen als je klachten zou krijgen zoals koorts of luchtwegklachten. Denk aan hoesten of moeite met ademhalen.

Hoe bescherm je jezelf?
Bescherm jezelf tegen het virus door preventieve maatregelen. De belangrijkste zijn:

Was je handen regelmatig
Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
Gebruik papieren zakdoekjes
Houd afstand van hoestende of zieke mensen (ongeveer 2 meter)
Zorg dat je weerstand zo goed mogelijk is door voldoende slaap en gezonde voeding
Vermijd het contact met grote groepen ( bijvoorbeeld beurzen)
Ga niet naar gebieden waar het coronavirus heerst
Vermijd het contact met mensen die pas in die gebieden waren
Ga niet op bezoek bij mensen die last hebben van hoesten/kortademigheid en /of koorts
Vertel zorgverleners altijd welke medicijnen je gebruikt en in welke dosering.
Het dragen van mondkapjes zie je veel op tv, maar wordt alleen aangeraden voor medisch personeel.

Wil je meer weten over het coronavirus?
Het RIVM geeft doorlopend actuele informatie over het coronavirus.

Of bekijk een video van de NOS

Bron:https://reumanederland.nl/nieuws/nieuws/coronavirus/