Graag houden we jullie op de hoogte van de laatste coronamaatregelen rond sporten en beweegactiviteiten vanuit de overheid.

De Rijksoverheid heeft vanaf 15 december nieuwe regels opgesteld, die in elk geval zullen gelden tot en met 19 januari 2021.

 

Wat zijn de regels rond sporten en bewegen vanaf 15 december?

Zwembaden gaan dicht:
De zwembaden zijn gesloten. Hierdoor kan er ook geen groepszwemmen plaatsvinden.

Meer informatie lezen jullie op Rijkoverheid.nl

Alleen buiten sporten:
Alle binnensportlocaties, dus ook sportscholen, gaan dicht.

Buiten sporten en bewegen met iemand anders kan met groepjes van maximaal 2 mensen (exclusief de begeleider), met een afstand van anderhalve meter.

Deze maatregel geldt alleen voor volwassenen; iedereen onder de 18 kan met meer mensen buiten sporten.

Meer informatie lezen jullie op Rijksoverheid.nl

Jouw behandelaar blijft aan het werk
Ook geldt: je reumatoloog en fysiotherapeut blijven aan het werk.

Jouw behandeling kan dus blijven doorgaan. Kijk hier voor een lijst welke behandelaars hun werk blijven doen.

Alle actuele informatie over bewegen in groepsverband is ook na te lezen bij ReumaNederland. 

Wij ontvingen onderstaand verzoek, uw medewerking is van harte aanbevolen.

Ik ben Emma van Oosterwijk, ik ben 18 jaar oud en ik zit op dit moment in mijn examenjaar van het atheneum. Ik ben bezig met het schrijven van een profielwerkstuk. Met mijn profielwerkstuk doe ik onderzoek naar de impact van reuma op het sociale leven van reumapatiënten. Voor mijn onderzoek heb ik een enquête opgesteld, omdat het onderzoek immers te maken heeft met de ervaring van reumapatiënten.
De resultaten van de enquête blijven uiteraard volledig anoniem en het invullen duurt ongeveer 5 minuten. Er worden geen persoonsgegevens gevraagd.
Alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten,
Emma van Oosterwijk
Leerling van Commanderij College locatie Macropedius te Gemert.

Dit is de link naar mijn enquête

 

Wij zijn Ellen Rouwet, Marijke en Annemieke van Duinhoven. In deze tijd, waarin veel angst bestaat en sociale contacten minder vanzelfsprekend zijn, is er extra aandacht nodig voor gezondheid en welzijn.

Sinds 2018 hebben we een programma ontwikkeld waarin mindfulnesstraining wordt gecombineerd met Positieve Gezondheid (MBHL). Dit programma is gebruikt voor een Europees onderzoek vanuit het Erasmus MC. Naar aanleiding van het artikel van Ellen in dit blad over leefstijlgeneeskunde en de positieve reacties die wij ontvangen hebben, willen we u als lid van de reumavereniging laagdrempelig kennis laten maken met deze training.

 

Het aanbod gezond en wel, leest u hier

Waar moet ReumaNederland zich op richten om het leven met een reumatische aandoening te verbeteren? Grijp uw kans om mee te denken door de vragenlijst in te vullen. 

ReumaNederland wil echt het verschil maken voor mensen met reuma. Maar, waar hebben patiënten behoefte aan? Wat moet er beter? In de afgelopen tijd hebben wij met veel mensen met reuma en hun naasten gesproken over reuma en wat er concreet aan gedaan moet worden. En we hebben met mensen uit de wereld van reuma behandeling en reuma onderzoek gesproken om te weten waar de kansen liggen. U kunt ons helpen de goede keuzes te maken. 

Vertel ReumaNederland waar wij ons op moeten richten en vul de vragenlijst. Iedereen kan meedoen! Van patiënt, naasten en vrijwilliger bij ReumaNederland tot donateur, zorgverlener en onderzoeker.

U kunt de vragenlijst invullen tot uiterlijk vrijdag 20 november 2020. We hebben een korte en een lange versie. De korte versie duurt ongeveer 5 minuten. De lange versie ongeveer 20 minuten. U kunt aan het einde van de korte versie kiezen of u doorgaat naar de lange versie of niet. Het is mogelijk om de vragenlijst tussentijds op te slaan en later af te ronden.

Doet u mee?

Vanaf 14 oktober heeft de overheid een paar regels rond bewegen en het coronavirus aangescherpt. Wij ontvingen van jullie verschillende vragen hierover.

Daarom hebben wij jullie vragen voorgelegd aan het RIVM en besproken met de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR). Hieronder lezen jullie wat het advies is voor de beweeggroepen.

Er is geen afwijkend advies voor mensen in de hoogrisicogroep, wel is het advies om zelf goed na te gaan, eventueel in overleg met je arts, of je vanwege je gezondheid extra kwetsbaar bent voor het coronavirus. En of je er goed aan doet om te gaan bewegen in groepsverband.

Bewegen in groepsverband

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft de overheid regels gemaakt voor het bewegen en sporten in een groep.

De NVR raadt je aan om een persoonlijke inschatting te maken of je vanwege je gezondheid extra kwetsbaar bent voor een corona-infectie. En of je er verstandig aan doet om in een groep te gaan bewegen. Overleg dit zo nodig met je reumatoloog.

Daarnaast geeft de NVR aan dat je, na inschatting van je eigen gezondheidsrisico, in principe gewoon kan bewegen of sporten in een kleine groep, bij voorkeur buiten. Wel moet de groep aan een aantal voorwaarden voldoen om de groepssituatie zo controleerbaar en veilig mogelijk te maken.

De basisregels voor sporten in groepsverband zijn:

Sinds 14 oktober gelden er nieuwe, aanvullende regels:

Je kan meedoen aan een beweegactiviteit, binnen en buiten, bijvoorbeeld Tai Chi, yoga, wandelen of Nordic walking. Wel gelden er een paar beperkingen:

 • Er worden geen wedstrijden gespeeld.
 • Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht. Alleen bij de zwembaden zijn de kleedkamers geopend.

Speciaal voor zwemmen en bewegen in water:

Je mag met maximaal 30 mensen tegelijk zwemmen, mits de deelnemers minstens 1,5 meter afstand houden.

Speciaal voor beweegactiviteiten binnen geldt:

 • Houd altijd 1,5 meter afstand van elkaar
 • Er mogen maximaal 30 personen in een zelfstandige sport/ beweegruimte.
 • Doe je een beweegactiviteit waarbij je samen een spel doet, een team vormt, je voortbeweegt of op een andere manier van je eigen plaats komt? Vorm dan groepjes van maximaal 4 vaste deelnemers (uitgezonderd de begeleider). Onderling houd je binnen je groepje 1,5 meter afstand.
 • Er mogen meer groepjes van 4 naast elkaar sporten als:
  - de groepjes rondom 3 meter afstand tot elkaar houden
  - er een duidelijke afbakening is van de verschillende groepjes
  - de groepjes niet mengen

Speciaal voor beweegactiviteiten buiten geldt:

 • Houd altijd 1,5 meter afstand van elkaar
 • Doe je een beweegactiviteit waarbij je samen een spel doet, een team vormt of je voortbeweegt, zoals bij wandelen, hardlopen of Nordic walking? Vorm dan groepjes van maximaal 4 vaste deelnemers (uitgezonderd de begeleider). Onderling houd je binnen het groepje 1,5 meter afstand.
 • Er mogen meer groepjes naast elkaar sporten als:
  - de groepjes rondom 3 meter afstand tot elkaar houden
  - er een duidelijke afbakening is van de verschillende groepjes
  - de groepjes niet mengen

Meer informatie

Kijk voor de meest actuele informatie en de coronaregels rond sport en spel op de website van Rijksoverheid.

Of bekijk alle informatie op corona regels vanaf 14 oktober reuma nederland

Met vriendelijke groet,

 

drs. Sija de Jong
Manager Patiëntenbelangen


In 1 minuut ziet u wat ReumaNederland doet voor 2 miljoen mensen met reuma.

Admiraal Helfrichstraat 1  |  1056 AA Amsterdam   
Postbus 59091  |  1040 KB Amsterdam
T:  020 589 64 02  | M: 06 -38065584   E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  | W: www.reumanederland.nl