Op zaterdag 13 oktober 2018 organiseert onze vereniging een lezing over operaties bij reumatische klachten. Uitgenodigd is dokter K.M. Veenstra, die sinds 2008 verbonden is aan de Maartenskliniek te Woerden en Nijmegen. Zij is orthopedisch chirurg met als specialisaties reumachirurgie, voet en enkel, knie en onderbeen.
Tijdens haar lezing zal zij ons meenemen in de wereld van de reumachirurgie. Naast haar uitgebreide inleiding is er uiteraard ruimte voor het stellen van vragen.
De bijeenkomst wordt gehouden in de grote zaal van het gebouw aan de Varenhof 1 te Rotterdam-Ommoord. De locatie is zowel met eigen vervoer als met openbaar vervoer heel gemakkelijk te bereiken.
Nabij het gebouw stopt buslijn 35 (van metrostation Melanchtonweg naar metro- en treinstation Alexander. Komt u met de metro? Reis dan met lijn A richting Binnenhof. Van hieruit loopt u in 9 minuten naar de Varenhof.
De lezing begint om 11:00 uur en duurt (met een pauze) tot ongeveer 13:00 uur. De zaal is vanaf 10:30 uur geopend.
Wij zorgen voor koffie of thee en iets lekkers. Op uw komst wordt dan ook gerekend.
 
De hydro-oefengroep Rotterdam Oost is vorig jaar oktober gestart in het sportfondsenbad “Zevenkampse Ring”. 
Na een voorzichtig begin is het aantal beoefenaars eind december opgelopen naar 8 personen. 
Helaas is dit aantal de afgelopen weken teruggelopen, omdat een drietal personen heeft moeten stoppen vanwege gezondheid, of werk. 
Om als Reuma Patiënten Vereniging het zwembad beschikbaar te kunnen blijven houden voor een groep enthousiaste zwemmers zijn echter meer beoefenaars nodig.

19 mei jl. heeft onze vereniging een thema-ochtend georganiseerd over medicijngebruik bij artrose.

Met een opkomst van ruim 50 mensen was het een geslaagde bijeenkomst.
Paul Jansen, apotheker, hield een duidelijke en leerzame inleiding over dit medicijngebruik.

IMG 20180519 info ochtend RPVR 

Artrose is kort gezegd slijtage van de gewrichten, waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat, waardoor de werking van de gewrichten minder wordt en met pijn gepaard gaat. Dat is het moment waarop de meeste mensen naar de dokter gaan. Na de diagnose zal de dokter beginnen met paracetamol voor te schrijven. Paracetamol biedt voor de meeste mensen met artrose voldoende verlichting om weer beter te kunnen bewegen. Van belang is dat dit medicijn regelmatig wordt ingenomen om een gelijkmatige pijnstilling te bereiken.
Is de werking van paracetamol onvoldoende dan schrijft de dokter veelal een aanvullende pijnstiller voor zoals diclofenac, naproxen of ibuprofen, ontstekingsremmende pijnstillers. Deze pijnstillers hebben bepaalde bijwerkingen die voorkomen kunnen worden door maagwand beschermende en laxerende middelen. Mensen met een hartaandoening, verminderde nierwerking of zeventig plus krijgen bij het voorschrijven van deze medicijnen extra aandacht van de dokter. Die zal de functies van hart en nieren willen blijven volgen.
Tenslotte kunnen voor de zware pijnen ook verdovende middelen worden ingezet, te beginnen met bijvoorbeeld tramadol. In alle gevallen blijft het van belang de medicijnen regelmatig in te nemen om de werking daarvan zo goed mogelijk te houden.

Voor locale reumatische aandoeningen kunnen ook smeermiddelen worden gebruikt waarin een ontstekingsremmende en pijnstiller is verwerkt. Bekende middelen zijn: Voltaren, Advil, Tantum en Ibuprofen. Naast deze vrij verkrijgbare middelen kan de arts zwaardere (ontstekingsremmende) pijnstillers voorschrijven.

Voor meer informatie kunt u https://apotheekbeethoven.leef.nl/ raadplegen.
Voor vragen over medicatie kunt u zich wenden tot uw apotheker of drogist.

Reuma Patiënten Vereniging Rotterdam en Omstreken (RPVR) gaat zorgvuldig met uw gegevens om. Niet alleen vanwege de eisen die de wet stelt, maar vooral omdat wij het belangrijk vinden uw privacy te waarborgen. Op deze pagina laten we u weten welke persoonsgegevens we verzamelen als u onze website gebruikt, waarom we deze gegevens verzamelen en wat we ermee doen. In het kort komt onze privacyverklaring er op neer dat we uw persoonsgegevens:
* alleen gebruiken voor doelen die met u zijn overeengekomen
* geheim houden
* zorgvuldig beveiligen
Wanneer u vragen heeft die niet in deze privacyverklaring zijn beantwoord, wanneer u suggesties of opmerkingen heeft over de inhoud daarvan of wanneer u klachten heeft over de manier waarop wij met uw persoonsgegevens omgaan, dan horen we dit graag van u. U kunt hiervoor een email sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , of gebruik maken van de gegevens onder aan deze pagina.
Deze privacyverklaring is van toepassing op de websites van RPVR.
RPVR is niet verantwoordelijk voor het privacybeleid van andere sites en bronnen die op onze websites worden genoemd.

Dit jaar is Groot Stokkert gesloten. Er zijn plannen voor verkoop. Een nieuwe mogelijkheid voor de vakantieweek is gevonden bij Hotel De Postelhoef in Luyksgestel, een 3 *** hotel met voldoende aanpassing voor de meesten.

Inchrijfformulier en nadere informatie is als bijlage bij het tweede kwartaalblad gevoegd.

Let op de uiterste inzendatum is half mei.