De bewegingsprogramma’s van Dance for Health bieden iedereen de mogelijkheid om zich gezonder en fitter te voelen.

“Gelijk na de les merk ik dat ik meer energie heb. Als ik een keer moet overslaan, ben ik stijver en strammer”, vertelt Meya.
Meya is 69 jaar en weet nu twee jaar dat ze reuma heeft. Het verschilt per dag, maar ze merkt dat ze kracht verliest. Bijvoorbeeld het tillen van een boodschappentas of het omdraaien van matrassen wordt voor haar lastig. Ze beweegt sinds een paar maanden mee bij Dance for Health in Rotterdam.

Dance for Health combineert bij het bewegen op muziek de kennis en ervaring uit de moderne dans, klassiek ballet en fysiotherapie. De ervaring leert dat deelnemen in een groep het makkelijker maakt om de discipline op te brengen voor regelmatig bewegen. Door middel van bewegen op muziek en verbeeldingskracht wordt er aan balans, flexibiliteit, kracht, coördinatie en houding gewerkt.

“Ik ben wel eens naar de fysio geweest. Daar moest ik lopen op zo’n brug en het was allemaal binnen, daar had ik echt geen zin in. Nu beweeg ik op muziek waarvan ik ontspannen raak, en beweeg ik met een groep lotgenoten. In de les gaat het niet over de ziekte, maar naderhand kan ik met hen gedachten en tips uitwisselen”, vertelt Meya.

De veel voorkomende symptomen van reuma zijn pijn, stijfheid ontste- kingen en vermoeidheid. Hier wordt aandacht aan gegeven tijdens de lessen. Zo kun je je eigen kracht en mogelijkheden (her)ontdekken. Door op een verantwoorde manier grenzen op te zoeken - en niet te overschrijden - en de inspanningen aan te passen aan de mate van je beperking, beweeg je gelijkmatig en hoeven je gewrichten geen grote schokken op te vangen, net zoals bij zwemmen.

“Iedereen is dokter van zijn eigen lichaam, en iedereen heeft iets anders. Daarom is het zo fijn dat in de les alles mag en niets geforceerd wordt. Als je bijvoorbeeld last hebt van je ene arm, kun je deze tijdens een armoefening ietsje laten hangen. Niemand die er gek van opkijkt. Ik voel me begrepen”, vertelt Meya enthousiast.

In onafhankelijk onderzoek door het Maasstad Ziekenhuis is een eerste stap gezet om de werking van het beweegprogramma te onderzoeken. Deelnemers die voor langere periode regelmatig deelnamen, ervaarden minder pijn, hun gewrichten voelden soepeler aan en ze hadden meer energie in het dagelijks leven.

Voor een korte impressie:

De reuma lessen van Dance for Health worden wekelijks gegeven door Annemarie Labinjo in het voormalig NS Station Hofplein Katshoek 33 te Rotterdam. De lessen zijn op woensdagavond van 19:00 tot 20:00 en donderdagmiddag van 13.00 tot 14.00 uur.  Iedereen kan gedurende een maand gratis proeflessen volgen. Een maand loopt van de 1e tot de 30e of 31e. Stap je later in de maand in, dan wordt de proefmaand dus korter. Opgeven kan via het contactformulier op www.danceforhealth.nl. Na de proefmaand kun je doormiddel van een lidmaatschap blijven deelnemen voor € 35,= per maand.

Korting voor leden van de Reuma Patiënten Vereniging Rotterdam en Omstreken

Leden van de Reuma Patiënten Vereniging Rotterdam en Omstreken kunnen in 2017 in aanmerking komen voor een korting van € 10,= per maand op de deelnemersbijdrage. Meer informatie over de kortingsregeling kunt u krijgen via  de heer A. Dolder