Wereld Reuma Dag, 12oktober, Tijd 10.30 - 16.00 uur
Locatie: Franciscus Vlietland


In het kader van de Wereld Reuma Dag vinden er op vrijdag 12 oktober in Franciscus Vlietland verschillende activiteiten voor patiënten en geïnteresseerden plaats.
Programma:

10.45 uur - Aanvang
11.00 – 11.15 uur - Opening
11.15 – 12.00 uur - 1e presentatie “Artritis”, Door dr. Van der Lubbe, reumatoloog Franciscus Gasthuis & Vlietland
12.00 – 12.30 uur - 2e presentatie “Mensendieck”, Door Esther de Boer, oefentherapeute Mensendieck bij praktijk De Nieuwe Dam en Yvette van Hunen, oefentherapeut Mensendieck
12.30 – 13.00 uur - 3e presentatie “De Mens, de mode en haar medische toestand”, Door Mauritz Vlot van La MER
13.00 – 14.00 uur - Lunch, broodje en drinken & stands bezoeken

14.00 – 14.45 uur - 4e presentatie "Multidisciplinaire samenwerking", Door Margret Louwen, Verpleegkundig Specialist Reumatologie, Franciscus Gasthuis & Vlietland

14.45 – 15.30 uur - 5e presentatie “Ergotherapie”, Door Lisanne van der Leer, ergotherapeut Franciscus Gasthuis & Vlietland


15.30 – 16.00 uur - Koffie, thee & stands bezoeken
16.00 uur - Afsluiting
Tussendoor kunt u de verschillende stands, van de Reuma Patiënten Vereniging Nieuwe Waterweg-Noord, mensendiecktherapeuten en de orthopedisch schoenmaker bezoeken. Tussen 13.00 en 16.00 uur kunt u een echo van gewrichten of de pezen laten maken.
Praktische informatie
De bijeenkomst is gratis. U hoeft zich niet aan te melden voor het programma. U kunt op elk gewenst moment van de dag aansluiten, doordat het programma een vrije inloop heeft.
De lezingen vinden plaats in het Nolet Auditorium van het ziekenhuis (C-lift, vierde verdieping). Wel dient u zich aan te melden voor het maken van de echo. Dat kan op de dag van de informatiemarkt bij het Nolet Auditorium.
Meer informatie
Voor vragen over de bijeenkomst kunt u terecht bij de reumaconsulenten, via telefoonnummer 010 – 893 0000 , zie ook  http://www.franciscus.nl/reumadag

 

 

Op zaterdag 13 oktober 2018 organiseert onze vereniging een lezing over operaties bij reumatische klachten. Uitgenodigd is dokter K.M. Veenstra, die sinds 2008 verbonden is aan de Maartenskliniek te Woerden en Nijmegen. Zij is orthopedisch chirurg met als specialisaties reumachirurgie, voet en enkel, knie en onderbeen.
Tijdens haar lezing zal zij ons meenemen in de wereld van de reumachirurgie. Naast haar uitgebreide inleiding is er uiteraard ruimte voor het stellen van vragen.
De bijeenkomst wordt gehouden in de grote zaal van het gebouw aan de Varenhof 1 te Rotterdam-Ommoord. De locatie is zowel met eigen vervoer als met openbaar vervoer heel gemakkelijk te bereiken.
Nabij het gebouw stopt buslijn 35 (van metrostation Melanchtonweg naar metro- en treinstation Alexander. Komt u met de metro? Reis dan met lijn A richting Binnenhof. Van hieruit loopt u in 9 minuten naar de Varenhof.
De lezing begint om 11:00 uur en duurt (met een pauze) tot ongeveer 13:00 uur. De zaal is vanaf 10:30 uur geopend.
Wij zorgen voor koffie of thee en iets lekkers. Op uw komst wordt dan ook gerekend.
 
De hydro-oefengroep Rotterdam Oost is vorig jaar oktober gestart in het sportfondsenbad “Zevenkampse Ring”. 
Na een voorzichtig begin is het aantal beoefenaars eind december opgelopen naar 8 personen. 
Helaas is dit aantal de afgelopen weken teruggelopen, omdat een drietal personen heeft moeten stoppen vanwege gezondheid, of werk. 
Om als Reuma Patiënten Vereniging het zwembad beschikbaar te kunnen blijven houden voor een groep enthousiaste zwemmers zijn echter meer beoefenaars nodig.

19 mei jl. heeft onze vereniging een thema-ochtend georganiseerd over medicijngebruik bij artrose.

Met een opkomst van ruim 50 mensen was het een geslaagde bijeenkomst.
Paul Jansen, apotheker, hield een duidelijke en leerzame inleiding over dit medicijngebruik.

IMG 20180519 info ochtend RPVR 

Artrose is kort gezegd slijtage van de gewrichten, waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat, waardoor de werking van de gewrichten minder wordt en met pijn gepaard gaat. Dat is het moment waarop de meeste mensen naar de dokter gaan. Na de diagnose zal de dokter beginnen met paracetamol voor te schrijven. Paracetamol biedt voor de meeste mensen met artrose voldoende verlichting om weer beter te kunnen bewegen. Van belang is dat dit medicijn regelmatig wordt ingenomen om een gelijkmatige pijnstilling te bereiken.
Is de werking van paracetamol onvoldoende dan schrijft de dokter veelal een aanvullende pijnstiller voor zoals diclofenac, naproxen of ibuprofen, ontstekingsremmende pijnstillers. Deze pijnstillers hebben bepaalde bijwerkingen die voorkomen kunnen worden door maagwand beschermende en laxerende middelen. Mensen met een hartaandoening, verminderde nierwerking of zeventig plus krijgen bij het voorschrijven van deze medicijnen extra aandacht van de dokter. Die zal de functies van hart en nieren willen blijven volgen.
Tenslotte kunnen voor de zware pijnen ook verdovende middelen worden ingezet, te beginnen met bijvoorbeeld tramadol. In alle gevallen blijft het van belang de medicijnen regelmatig in te nemen om de werking daarvan zo goed mogelijk te houden.

Voor locale reumatische aandoeningen kunnen ook smeermiddelen worden gebruikt waarin een ontstekingsremmende en pijnstiller is verwerkt. Bekende middelen zijn: Voltaren, Advil, Tantum en Ibuprofen. Naast deze vrij verkrijgbare middelen kan de arts zwaardere (ontstekingsremmende) pijnstillers voorschrijven.

Voor meer informatie kunt u https://apotheekbeethoven.leef.nl/ raadplegen.
Voor vragen over medicatie kunt u zich wenden tot uw apotheker of drogist.

De bewegingsprogramma’s van Dance for Health bieden iedereen de mogelijkheid om zich gezonder en fitter te voelen.

“Gelijk na de les merk ik dat ik meer energie heb. Als ik een keer moet overslaan, ben ik stijver en strammer”, vertelt Meya.
Meya is 69 jaar en weet nu twee jaar dat ze reuma heeft. Het verschilt per dag, maar ze merkt dat ze kracht verliest. Bijvoorbeeld het tillen van een boodschappentas of het omdraaien van matrassen wordt voor haar lastig. Ze beweegt sinds een paar maanden mee bij Dance for Health in Rotterdam.